Om alexanderteknik

Om alexanderteknik


Vad är det?


Alexanderteknik är en metod för neuromuskulär omskolning, eller mer vardagligt: ett sätt att förbättra sin motorik och koordination. Syftet är att lära sig att använda kroppen utan överflödiga och felaktiga spänningar, och därigenom komma åt orsaken till en lång rad problem och dysfunktioner.


Grundprincipen är enkel: när muskulaturen i nacke och hals får slappna av, kommer huvudet att röra sig uppåt och tillåta ryggraden att förlängas. Härigenom elimineras onaturliga kurvor och belastningar längs hela ryggraden och hållningsmuskulaturen får fungera ostört. När detta dynamiska mönster mellan huvud, nacke och rygg är aktivt, koordineras hela kroppen på ett optimalt sätt. Belastningen minskar inte bara längs ryggraden, utan även i axlar, armar, höfter och ben.


Fördelarna är många och uppenbara. Minskad belastning på skelett och muskler tar bort själva grundorsaken till en mängd smärt- och spänningsproblem. Kroppen känns lättare och rörligare, din andning blir friare och du blir både mentalt och fysiskt en piggare och mer harmonisk människa.


I och med att blockerande spänningsmönster löses upp, följer även en högre och jämnare fysisk och psykisk prestationsnivå. Detta är en av anledningarna till att tekniken används av många musiker, skådespelare och dansare.Hur går det till?


Alexanderteknik är någonting man lär sig. Därför brukar man prata om lektioner, snarare än behandlingar. Under en lektion vägleder jag dig genom enkla rörelser, med hjälp av mina händer. Med fokus på hur du använder musklerna kring nacken och halsen, hjälper jag dig att uppmärksamma och släppa onödiga och skadliga spänningsmönster.


Du får också ligga passiv på en brits medan jag arbetar med din nacke och rygg, dina armar och dina ben. Antalet lektioner som krävs varierar mycket och beror både på dina förutsättningar och på vad du vill uppnå. Lektionerna är enskilda och 30 minuter långa.